vrijdag 12 oktober 2012

Verwondert op de Veluwe

Net buiten Arnhem begint Nationaal park Veluwezoom. Het is een afwisselend gebied met veel heuvels bedekt met heidevelden en bossen.  Vandaag ben ik er gaan wandelen en zoals gewoonlijk had ik ook hier mijn fotocamera weer bij me.

Het is inmiddels echt herfst geworden en dat betekend spinnen  en padenstoelen! Lopen door het bos kom ik al snel mijn eerst vondst tegen. Op een kluitje Haarmos zie ik rare vergroeiingen zitten. Bij nadere inspectie blijken het kleine parasitaire paddenstoeleitjes te zijn.
De meeste mensen denken dat paddenstoelen alleen maar dood materiaal verteren. Dit is echter niet waar! Padenstoelen vallen ook levende organisme aan. Het beste voorbeeld hier van is natuurlijk voetschimmel, maar ook in de natuur kom je geregeld parasitaire schimmels tegen. Sommige hebben zijn ronduit moorddadig en vallen verpoppende rupsen aan, andere zijn iets vredelievender en tasten alleen de bladeren van planten aan. Dit exemplaar had kennelijk zin in mos en heeft zich met zijn kleine sporenbolletjes aan de blaadjes van het haarmos genesteld. Later bleek dat het hier waarschijnlijk ging om een lid van de Physarum of Didymium familie. Zonder microscoop is het echter niet uit te maken welke soort het is. maar het blijft een mooie ontdekking!

Een eind verderop kwam ik bij de bosrand op het Rozendaalseveld uit. Dit heidegebied is eigendom van de gemeente Arnhem en rijk aan planten en dieren. Toen ik de hij op leip zag ik gelijk een kleine kudde Reeën wegspringen.  Een mooi gezicht zo in de vroege morgen.

Terug bij de bosrand zag ik in de jonge Dennen aan de rand van de heide veel spinnenwebben hangen. Ik besloot een van wat dichter bij te gaan kijken en dat werd beloond! In een mooi grot rond web hing een grote Viervlekwielwebspin. Deze mooie grote spinnensoort (ongeveer zo groot als een borrelnootje) komt in bijna heel Nederland voor in laag struikgewas, hoog gras en heidevelden op zowel natte als droge gronden. De spin dankt zijn naam aan de vier grote vlekken op zijn achterlijf. De kleur is zeer variabel van rood oranje tot licht groenig geel of bijna wit zoals dit exemplaar. Samen met de Wespspin vind ik dit toch wel een van de mooiste Nederlandse spinnensoorten vooral vanwege de kleur en omdat je ze zo goed kunt bekijken.

Na wat foto’s gemaakt te hebben was het tijd om verder te gaan met de zoektocht. In andere struikjes vond ik nog een aantal Kruisspinnen die zich net als de Viervlekwielwebspin goed lieten bekijken en fotograferen. Dit is zonder twijfel de bekendste spinnensoort van europa en ze is naar mijn mening in het jaar 2010 dan ook terecht uitgeroepen tot spin van het jaar. Voor veel mensen is dit immers de kennismaking met de wereld van de spinnen en in andere talen wordt de Kruisspin ook wel tuinspin genoemd.

Na een aantal mooie foto’s genomen te hebben was het weer tijd om terug te gaan naar huis. Wat kun je toch veel lol beleven in een straal van nog geen 10 kilometer van je huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten